HZVV meer dan voetbal alleen

Toernooi Old Stars HZVV is mooie promotie van walking football

Deelnemers zijn lyrisch over het sportcomplex en de goede organisatie Hoogeveen – De Old Stars van FC Utrecht hebben het zeer geslaagde walking footballtoernooi van HZVV gewonnen. In de finale versloegen de Utrechtenaren HZVV 1 met 2-1. Het toernooi dat kon plaatsvinden door de prijs, die de HZVV Old Stars onlangs als Club van de Week van de Vriendenloterij ontvingen, werd een groot succes. Het toernooi kende een vlekkeloos verloop. De deelnemers waren lyrisch over het sportcomplex van HZVV en de goede organisatie.

Een landelijk toernooi voor Old Stars stond al lang op het verlanglijstje van HZVV, maar door de prijs van de Vriendenloterij kon het bijzondere toernooi op vrijdag 28 april  daadwerkelijk plaatsvinden. Met het geslaagde toernooi gaven de Old Stars HZVV meer bekendheid aan deze vorm van voetbal voor zestigplussers en zorgden alles zestien deelnemende ploegen voor promotie van walking football. Het was voor HZVV een primeur, want nog niet eerder hield de club een dergelijk groot walking football toernooi op haar terrein. Aan het toernooi namen de Old Stars van betaalde clubs deel, zoals PEC Zwolle, FC Utrecht, FC Groningen, FC Emmen, Go Ahead Eagles, Cambuur, sc Heerenveen en Heracles. Het organiserende HZVV deed mee met twee teams. Ook Vitesse ’63, ESA, FC Meppel, Steenwijk en Zuidwolde waren van de partij. Een team van Cambuur had afgezegd, maar door medewerking van andere clubs werd dat gat direct opgevuld door een mix team. ,,Dat hoort ook bij walking football,” zegt een van de organisatoren Frans van Dorst opgewekt. ,,Dat tekent de sfeer onder de zestig plussers, dat dit onder elkaar snel werd opgelost. Een speler van AGOVV was toevallig in de buurt en speelde met HZVV mee. Dat is toch prachtig dat dit allemaal kan bij walking football.” Ook bij andere ploegen deden spelers van andere clubs mee. Zo speelden twee spelers van Vitesse ’63 met Zuidwolde mee. De spelersbus van Go Ahaed Eagles was een opvallende verschijning op de parkeerplaats van HZVV. De Old Stars van Go Ahead Eagles reisden met de spelersbus van Go Ahead naar Hoogeveen en namen zestien supporters mee. Vrijwilligers van HZVV begeleidden alle deelnemende ploegen naar de kantine van HZVV en dat werd zeer gewaardeerd.

De aftrap werd verricht door ex-Cambuur-speler Jan Bruin. Vanaf 10.30 uur werden de poulewedstrijden gespeeld in vier poules van vier ploegen. In veel wedstrijden was het krachtsverschil miniem, maar er waren ook grote uitslagen. Zuidwolde won met 7-1 van ESA, Steenwijk versloeg Heracles met 8-0 en HZVV 1 won met 9-2 van ESA.

De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de kwartfinales. Het was opvallend dat alle regioclubs bij de eerste twee eindigden. Vitesse ’63 en Zuidwolde eindigden als eerste in de poule. HZVV 1 en 2 werden tweede in hun poule. Na de poulewedstrijden die ’s morgens onder goede weersomstandigheden werden afgewerkt, kregen alle spelers en vrijwilligers een lunch aangeboden. Daarna werd het toernooi vervolgd met de kwartfinales, halve finales en de finale.

Alle ploegen speelden evenveel wedstrijden van zeventien minuten en dat werd zeer gewaardeerd. Bij een gelijkspel gaven punten voor fair play de doorslag. HZVV 1 versloeg FC Emmen met 3-0 waarvan het in de finale van het toernooi op Mallorca nog had verloren. Vitesse ’63 won van HZVV 2 en Zuidwolde versloeg het mix-team met 2-0. Ook de clubs die voor de negende tot en met de zestiende plaats streden, leverden fraaie wedstrijden af. Heerenveen toonde zich het best en won drie keer, waardoor het negende werd. Het fanatisme straalde van sommige ploegen af, want het werd duidelijk dat ook sommige oudere voetballers graag willen winnen. Wegens commentaar op de leiding door FC Utrecht-spelers werd zelfs de wedstrijd FC Utrecht-FC Groningen gestaakt.

Ex-HZVV-trainer Guus Hoevenberg was de coach van Heracles, dat twaalfde werd. Hij was zeer tevreden over het toernooi. ,,Ik vind het een fantastisch toernooi. Het toernooi is goed georganiseerd en het hoofdveld waarop gespeeld wordt is heel goed. Alle spelers zijn ouder dan zeventig jaar. Twee spelers van ons hebben meegedaan met het mixteam.” De organisatie kreeg van meerdere deelnemers complimenten. In de halve finale versloeg HZVV 1 Vitesse ’63 en dat is niet vaak voorgekomen. Meestal stapte Vitesse ’63 als winnaar van het veld. HZVV 2 won ook van FC Emmen na 1-1, maar door fair play werd HZVV 2 de winnaar. De finale ging tussen FC Utrecht en gastheer HZVV 1, die door Utrecht gewonnen werd. Ex-International Kees Kist, die ook walking football speelt, reikte de prijzen uit. Hij had met de ex-Internationals ook van de partij kunnen zijn. ,,Wij zouden dan uitgezonden moeten worden door het Ouderenfonds,” verklaart de oud-speler van AZ, Heerenveen, PSG en Mulhouse. ,,Ik ben nog een van de weinige ex-Internationals die in het Noorden woont. Wij spelen toernooien en hebben tussendoor veel contact met elkaar. Ik heb net Sjaak Swart nog aan de lijn gehad. Tijdens het WK in Engeland zijn we tweede geworden. Het spel is om te winnen, ik wil ook altijd graag winnen. Ik begrijp best dat sommige ouderen fanatiek zijn, want die willen ook graag winnen.” Na de wedstrijden konden de deelnemers genieten van muziek uit de jaren ’60 en ’70 in de kantine. Na afloop was er bij de organisatie tevredenheid alom, want het eerste walking footballtoernooi van HZVV verliep uitstekend en de deelnemers hadden genoten van een mooie voetbaldag.
De regioclubs deden het goed, want bij de eerste zes eindigden vier regioclubs, namelijk HZVV 1 (2e), Vitesse ’63 (3e), Zuidwolde (4e) en HZVV 2 (6e).