HZVV meer dan voetbal alleen

1990-2000; Schitterende jaren 90

maar wij mogen niet vergeten waar we vandaan komen

Hier op mijn studie- en werkkamer hoog in notre maison ligt los boven op mijn ingelijste eerste HZVV-shirt (C13, leider Bert Smand), een huisnummer. Het is blauw van kleur met een wit cijfer: 4. In de midden is het beschadigd en gedeukt. Het is een souvenier. En niet zo maar in. Het is een souvenier van de zomer van 1996. Toen mocht ik met velen van u (om studie-redenen ging ik toch niet met vakantie) enige tijd besteden aan de sloop (niet de eerste keer, als 6e elftal hadden wij de kaartverkoop ook al gesloopt) en wederopbouw van een clubgebouw. Het bordje is een souvenier die ik uit het afval geplukt heb en herinnert aan die tijd van saamhorigheid.

Bentincksdijk nummer 4 is het adres van voetbal vereniging HZVV, vrijwel niemand weet of gebruikt dat adres maar vandaar dat dit bordje nu in mijn souvenier-verzameling terecht gekomen is. Dat is een van de meest succesvolle momenten van de jaren negentig geweest. Dat eind 1996 HZVV mocht zeggen wij hebben een van de mooiste clubgebouwen uit het amateurvoetbal. Met schitterende velden, een leuk elftal en voetbal op niveau. En wat dacht u van alle acties die HZVV gestart heeft om geld binnen de krijgen. Een koeschijtwedstrijd die meerdere duizenden guldens heeft opgebracht.

Voetballend begonnen de jaren negentig niet zo cresendo. In het laatste jaar van Jan Lijzen 1988/1989 komt HZVV niet verder dan een 14e plaats: degradatie uit de Hoofdklasse. Met trainer Gerrits gaat het ook al niet veel beter: 11e plaats in de tweede klasse E met 26-22 en slechts 22 doelpunten voor. Dan 1990/1991 Bert Bosman treed aan als trainer. HZVV wordt met 22-40 en doelsaldo van 70-10 kampioen in de derde klasse. ‘v.v. Hoogeveen we have been there’, zouden we kunnen zeggen. Dan in de tweede klasse een tweede plaats en promotie naar de Hoofdklasse. Wat een succes!

promotie92
Promotie na seizoen 1991-1992

In seizoen 1992/1993 wordt HZVV 9e (!) in de Hoofdklasse. Dan volgt seizoen 1993/1994 het meest succesvolle seizoen (als je puur naar resultaten kijkt) van HZVV in haar bestaan. Een 7e plaats in de hoofdklasse: HZVV staat in het linker rijtje!! Maar ook het seizoen waarin HZVV speelt tegen de groten van het betaalde voetbal. Heerenveen en Cambuur (met Jaap Stam en Bert Konterman op de bank!) tegenstanders voor de Amstelcup! Wat een overgetenlijke tijden. Zeker als je dan het ’t Pompelbledsje’ leest (het wedstrijdsprogramma) voor de wedstrijd s.c. Heerenveen tegen HZVV. Alles kunnen we lezen over HZVV. Spitsen I. Van der Vinne (fysiek sterk) en H. Stoffer (grillig) worden door de auteurs getypeerd. De nieuwe spelers in de selektie ‘Anne de Jong (ACV), Jan Roozen (Dio O), Hans Meijers (DETO) en uit de tweede selektie Remco van Milligen en Marvin Visbeen’. Sponsor Kiri Auto’s. Tribune 600 zitplaatsen en 3000 staanplaatsen. In het bledsje staan alle spelers van Heerenveen C1 tot A1. Een interview met een supporter (van de tribune geplukt) en zelfs een interview met Guus Hoevenberg de trainer van HZVV. Nog even het team van Heerenveen: Carlo ‘l Ami, Pieter Bijl, Leeroy Echteld, Johan Hansma, Maarten de Jong, Hennie Meijer, Erik Regtop, Marco Roelofsen, Tom Sier, Erik Tammer, Jan de Visser en Bert Zuurman. Wat een wedstrijd in het net nieuwe Abe Lenstra-Stadion! En dan te bedenken dat HZVV er nog aan bijgedragen heeft dat Heerenveen vlak daarna de bekerfinale haalde en nu zelfs de championen league (misschien iets voor HZVV in samenwerking met Agrarica).

Dan in 1994/1995 degradeert HZVV weer uit de hoofdklasse. Aan het einde van dat seizoen stoppen (volgens de notulen) ook de spelers JW Knobbe, H. van Zwol, J. van Rozen, R. Grotenboer, J. Bisschop, P. Bols, I. Vander Vinne en A. Poeste. Tevens hield Aad de Wilde op met het leiderschap.

1994-1995
Selectie HZVV seizoen 1994-1995

Toch weet HZVV in 1995/1996 onmiddellijk weer kampioen te worden van de tweede klasse. Om vervolgens een drietal jaren, helaas moeizaam in de hoofdklasse te blijven acteren. Dus over de jaren negentig is HZVV toch 6 van de 10 jaar actief geweest op het hoogste niveau. Daarnaast 3 jaar in de tweede klasse en 1 jaar (foutje, bedankt) in de derde klasse. Zeker geen slecht resultaat. Zeker als je bedenkt dat HZVV eind jaren tachtig ook een hoofdklasse (1c) speler was. Toch 9 jaar uit de laatste 15 jaar! HZVV moet gewoon terug naar die hoofdklasse! Maar (!) niet ten koste van alles. Stabiliteit en gedegen combinatie van opleiding en scouting dat is het wat drs E.B. J. Kreuzeman het HZVV-bestuur wil aanbevelen. Lang leve de voetbalschool! Van de penningmeester heb ik begrepen dat voor ƒ 250,- (excl) men al sponsor is van de voetbalschool. En wist u dat u met een simpele rekensom de HZVV voetbalschool mogelijk kunt maken? ƒ 1,5 per week besteden bij 1 van de deelnemers aan de HZVV Voordeelkaart en u sponsort direct de HZVV Voetbalschool. Maak de voetbalschool mogelijk koop een voordeelkaart!

Wat is E.B.J. Kreuzeman als ‘verenigings-watcher’ nu vooral bij gebleven over het laatste decenium. Ook het Gehandicaptenvoetbal uit 1994, de bouw van het clubgebouw, de kampioenschappen, maar helaas moet ik bekennen dat me het meeste is bijgebleven een droevig moment. Het is goed om aandacht te schenken aan allen die ons zijn ontvallen in de afgelopen jaren. Wellicht mannen en vrouwen die nog (!) meer betekend hebben voor HZVV en de samenleving. Maar mij is bijgebleven de laatste wedstrijd van Jan Fidom. Trots als hij was op ons clubgebouw wilde hij dit gebouw nog eenmaal aanschouwen. Op een warme zaterdagmiddag in oktober is hij nog op het complex geweest. Zo’n laatste blik achterom. De tranen wellen nog in mijn ogen. Op 18 september 1997 (ruim een jaar na de oplevering van Het Gebouw) is Jan Fidom overleden. Op zaterdag 27 oktober 1997 hangt bij HZVV de vlag halfstok. Destijds is er enigszins verdwaast in het clubblad geschreven:

Anno 1997 Clubliefde !?

Een zonnige nazomer-zaterdag middag in mijn Hoogeveen

Langszaam fiets ik naar zomaar ergens heen.

Huizen uit de crisis-jaren,

Fietsend in de verte staren

Verouderde fabrieken, distributie-centra en nog steeds de pijp van de DOC

Hoogeveen van kerken en fabrieken, een jeugd gaat een leven lang mee.

Langszaam dringt het tot me door

Het Bentinckspark is daar waar ik thuis hoor?

De zon is verkwikkend warm

Kinderlijk blij, heerlijk: voetballend rijk en verder arm

Denkend aan allen die gingen en zijn gegaan

Allen die langs of in het veld met je hebben gestaan.

Kinderen volgden, studies en werken ver van Hoogeveen

Vele redenen om, je niet door een trainer uit te laten schelden

Ambities, ooit te reiken tot dat van je voetbalhelden

Langszaam fiets ik over de Kanaalweg heen.

Als klein roodharig ventje moet ooit zo zijn begonnen

C13 en ooit wel eens een wedstrijd die we wonnen.

Tinus, Bert en Harry Kuik,

vrijdagsmiddags college, goddelijk vooruitzicht, gemaaid gras dat ik tot in Tilburg ruik.

Hoogeveen, door de week ‘s ochtends tegen achten

Van rechts komend, moet je soms op alle Philips-medewerkers wachten.

Of was het de vliegtuigenfabriek?

Nooit, op zaterdag ben je ziek.

Zul je het ooit missen?

Zul je je ooit op de Kanaalweg een afslag vergissen?

De voetbalvrinden van weleer

Zul je ze missen, ooit een keer?

Is het het einde van een passie dat je voelt naderen en nabij komen

Geen goals meer om van te dromen

Geen lobjes van Jaap, onmogelijke schoten van Buik,

kent de oude (voetbal-) boemeltrein een vluchtluik?

Geen 1-2-tjes, slidings in kansloze positie of een vrije bal onderkant lat

Man, wat een dromen zijn dat!

Rustig nadert het Nieuwe Clubgebouw

Symbool van een rare liefde, is voetbal of de club waar ik van hou…

Een gebouw ondermeer van Jan.

Het is Gods gunst als je jaren aan je club werken kan!

Merken we elke dag dat er nog een dag over is?

Vandaag is de eerste van de rest van mijn leven

Iedere moment moet je weer beslissen aan wie je het zult geven!

Vandaag (5de-7de) HZVV-ACV,

Morgen doe ik er wel weer wat nuttigs mee

Clubman Jan, bedankt voor wat je voor ons deed.

Gelovende dat Gods ‘clubgebouw’de deuren open heeft staan,

EJK.

Volgende keer de ‘toestand in de volgende eeuw: ‘vooruitblik ’

E.B.J. Kreuzeman, pseudo-historicus

 

winnaar PWZ 1991
In 1991 wint HZVV het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

 

1998-1999
Selectie HZVV 1998-1999