HZVV meer dan voetbal alleen

1965-1970; Anno 1970

Nadat de heer Tits (ik durf na het vorige stuk geen Nico Tits te schrijven) was opgevolgd door de heer Wolda en deze vervolgens binnen een jaar opgevolgd werd door de heer de Jong (voor zover bekend geen familie van onze éminence H. de Jong) komen wij, we zijn immers al weer 5 jaar verder, weer bij een hoogtepunt. En wederom in combinatie met een jubileum: 30 jaar HZVV. Wellicht 30 jaar voetbalplezier! Dat belooft nog wat in 1999/2000?

HZVV wordt kampioen tegen Bolswardia van de derde klasse! U kent dat nog: HZVV op weg naar de hoogste klasse. Net als in de vorige episode is ook van dit kampioenschap een foto gefabriceerd. Zelfs een ontspannen foto en een statieportret. Een foto rondom een van de eerste HZVV-vlaggen. Spelers als vrienden met de armen om elkaar heen geslagen en blije gezichten die met HZVV op eens het niveau van de tweede klasse hebben bereikt. Waarlijk geen sinecure.

De aanloop naar 1970

In seizoen 66/67 (zeer vruchtbaar jaar) maakt het HZVV bestuur duidelijk dat men niet meer de eerder zo geroemde Nico Tits verder wil. Vervolgens (has nothing changed?) werden advertenties geplaatst en werd met een drietal kandidaten gesproken. De benoeming van Kleefman stuit op grote bezwaren. Overigens heeft Kleefman Tits in 1966 al enige tijd tijdens diens ziekte vervangen. Wij weten dus dat Kleefman een goede bekende was binnen HZVV. Uiteindelijk wordt toch de heer Tits weer gevraagd om aan te treden als trainer van HZVV. Een vergoeding voor ongeveer 32 uur van f. 2.300,= wordt afgesproken. Voordat hij werd aangesteld is wel gesproken over de voorwaarden waaronder hij diende te functioneren. Hem werd verweten dat hij toeliet dat veel mensen zich met de opstelling bemoeiden. Dat deze mensen zich ‘ophielden in de lokaliteit waar ook spelers en trainer aanwezig waren na de training’ en dat Tits de mentale training zou kunnen verbeteren. Voorzitter R. Slot werd zelfs geopperd als ‘mental coach’, echter dat heeft Slot resoluut van de hand gewezen. Afgesproken werd dat de trainer de opstelling met het bestuur zou doornemen (!!). Wij zien dan ook voor het eerst (en laatst) de opstelling van HZVV in de notulen van het bestuur verschijnen. Wat ook sterk opvalt is dat HZVV vanaf dat moment met de bus naar uitwedstrijden zal reizen. Niet omdat het goedkoper is of zo. Maar omdat ‘er binnen het eerste twee clubjes bestonden’ Tits ging akkoord.

In seizoen 68/69 wordt hij dan toch opgevolgd door Wolda. Deze eindigde met HZVV slechts op een negende plaats en werd in 69/70 opgevolgd door de heer de Jong. Hij zou het seizoen niet volmaken. Onrust binnen HZVV de begin jaren 60 door E.B.J. nog geschilderd als een stijlvolle en klasse vereniging.

Het Kampioenschap van 1970

Na 20 gespeelde wedstrijden is de eindstand van de derde klasse Noord:

  • HZVV 20-25 +14,
  • Bolswardia 20-25 +12
  • Leeuwarder Zwaluwen 20-25 ?

Dus werden er beslissingswedstrijden gespeeld: HZVV-Leeuwarder Zwaluwen 2-1 door doelpunten van Piet Berkhout en Koos Dijkhuis uit een penalty. Omdat Bolswardia ook met 2-1 van de Zwaluwen heeft gewonnen komt het aan op de wedstrijd Bolswardia-HZVV. De leiding in handen van Dijkhuis (speler) en Strijker (leider). Leider Henk Strijker komt op het idee om ’s ochtends reeds vroeg te vertrekken en in Oranjewoud nog even te ontspannen bij het vennetje aan de autoweg bij Appelscha. Overigens had HZVV enkele weken daarvoor ook in Friesland gespeeld en was bij een klein partijtje een voetbal in de boom komen vast te zitten. Leider Henk Strijker had hier over nagedacht. Op weg naar Bolswardia had hij een zak met tennisballen meegenomen. De spelers van HZVV als gekken aan het gooien om die bal uit de boom te krijgen. Kijk, dat noemen wij nu creativiteit. Dit alles zorgde voor de juist mentale impuls want HZVV wist al snel een 0-2 voorsprong te nemen. Doelpuntenmakers waren Willem Bisschop en Rinie Morsink. Volgens de Hoogeveensche Courant had HZVV zelfs nog alle kans op 1-3 en 1-4, maar het was niet meer nodig. HZVV na vijf jaar weer een klasse hoger.

In het jubileumboek van1990 verteld Koos Dijkhuis nog over deze memorabele wedstrijd. In Hotel Homan werd ’s avonds groot feest gevierd. Echter midden in de feestvreugde kwam het treurige bericht binnen dat HZVV enkele supporters had vergeten in Bolsward. Vooral een feestneus Koos moet er toch wel sip bij hebben staan te kijken tijdens de polonaise als hij hoort dat ook zijn vrouw nog ver in het Friese land is achtergebleven. Zelfs de oude Wolting (op pantoffels) was in Bolsward achter gebleven. Overigens is dit geen specifiek verschijnsel van de jaren zeventig. Nog enkele weken geleden lieten spelers van HZVV-4 een belangrijke schakel in de bestuurskamer van de tegenstander achter. Gelukkig dat er mobiele telefonie is….vroeger moest er een trein later genomen worden. In het geval van de achtergebleven supporters betekende dat men pas tegen 24.00 uur in Hoogeveen arriveerde!

En niet alleen HZVV-1 werd kampioen bij de grootste vereniging van Drenthe werd ook HZVV-6 en A1 en B1 kampioen.

Waar bleven de kampioenen van 1970

De kampioenen van HZVV van seizoen was een selectie van 20 personen. Op de statiefoto van 1970 staan ze keurig op ’n rij. De drie begeleiders: Jan Kat (grensrechter), Harm Brunink (verzorger), en Henk Strijker (leider). En 17 spelers. Allen die betrokken waren geweest werden op de foto gezet. Van de kampioenen van 1965 waren Wolter de Jonge, Henk Heimgartner, Jan Siahaya en Jan Baas reeds uit dit vlaggeschip vertrokken. Hun plaatsen werden opgevuld door jonge HZVV-aanwas.

IN het blad voetbal international ziet u nog regelmatig de thema-artikelen over een roemrucht elftal uit het verleden. U, lezers en lezeressen wordt door E.B.J. ook verrast met een ‘anno 1970’. Wij gaan met u even door de kampioensfoto:

1970

Wij beginnen linksboven en eindigen rechtsonder. Linksboven staat linksback Douwe Maat. Deze slimme linksback leeft helaas niet meer. Ongeveer 12 jaar geleden is hij in Ruinen door een slopende ziekte overleden.

Naast hem staat Theo Abbingh. Deze middenvelder is in dit roemruchte elftal heerser aan de rechterkant. Momenteel staat hij als trainer voor v.v. Halen. De eerst van een reeks trainers die dit elftal zal voortbrengen. Abbingh is inspecteur bij AMEV Pensioen en Zorg en woont in het Siepeldorp Dwingeloo.

Vervolgens de volop actieve Jan Kelly. Op deze foto nog een jonge linkshalf en bekend omdat hij principe ‘kroepend ’t veld af’ werkelijk in praktijk bracht. Ook al iemand met veel trainerservaring en momenteel de drijvende kracht achter het ‘seniorenvoetbal’ bij HZVV. In het dagelijks leven baas van de Hoogeveense reiniging.

Naast Jan staat Bé Zwiggelaar. De man van de goal ‘op Elim’. Voorheen huisschilder bij de Hoogeveense Woningbouwvereniging en vele jaren woonachtig aan Bentinckslaan, momenteel is hij genietende van VUT en woonachtig aan de Hoogeveense weg richting Pesse. Voor ’n ieder die nog een kamperen wil bij de boer en ’s avonds rustig naar huis wil kunnen fietsen. Die kan bij linksbuiten ‘Bottie’ Zwiggelaar terecht.

Van ACV kwam Arnout Jongstra. Deze jonge technicus werkte bij de gemeentewerken in de wegenbouw en speelde vooral rechtsback. Na enkele jaren is hij vertrokken naar het Gelderse land en is hij buiten het HZVV-beeld geraakt.

Dan de jonge libero Koos Dijkhuis, inmiddels bekend als de zingende Nieuw-Balinger en vaste deelnemer aan de nieuwjaarspolonaise van HZVV. Koos nog steeds actief als bode der gemeente Hoogeveen (Compagniehuis is z’n lust en z’n leven) is nog veel in ons mooie clubgebouw te vinden. Samen met zijn broertje Johannes overwegen zij het ‘ Nieuw Balinger volkslied’ op CD uit te brengen. Need I say more?

Letterlijk naast Koos staat Jan Klaassen ook al een trainer met HZVV-genen. HZVV weet zich omringt door trainers die veel van het spelletje aan de Bentincksdijk hebben opgepikt. Klaassen momenteel nog trainer van Noordscheschut en in het dagelijks leven Hoofd Nieuwe Werken bij (wedstrijdsponsor) Rendo te Hoogeveen. Jan Klaassen was een zwoegende mandekker die zijn tegenstander onzichtbaar speelde. Onder de foto staat dan E. Akse. Dit moet zijn W. Akse. OP dat moment nog niet actief in het kappersvak, hoewel zijn kapsel anders doet vermoeden. Maar Wim Akse kent iedereen. Niet alleen vanwege het bieden op de nieuwjaarsreceptie, maar vooral als inspirerend assistent-trainer naast Bert Bosman. Ook op de kampioensfoto staan deze jonge kerels naast elkaar. Bert kijkt op de foto wat afwachtend. In 1970 staat hij nog aan het begin van een carrière bij de huidige ABN AMRO. Hij zal op deze schreden snel terugkeren en zich vol overgave storten in het schoolmeesterschap bij naar ik meen de Wegwijzer. Dit combineert hij al jaren met succesvol trainersschap. Deze centrale middenvelder, spelverdeler van 1970 wist HZVV van derde klasse medio jaren negentig naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal te brengen. Willem Bisschop was één van de motors van de ploeg. De longen van het middenveld. Momenteel woont hij in Vriezenveen en is uitvoerder bij Plegt Bouw. Dan Henk Strijker. Deze zeer uitgesproken teamleider is in 1992 overleden. In het dagelijks leven was Strijker conciërge bij de LTS aan de kerkstraat.

Op de onderste rij zien wij Jan Kat. Nog altijd in Hoogeveen woonachtig en so-nu-en-dan bij HZVV te vinden. Voorheen timmerman bij de Chr. Woningbouwstichting, maar nu actief vutter. Jan was naar vele jaren in 1970 de vaste grensrechter van HZVV. Dat is nog eens betrokkenheid beste lezers!

Naast Jan hurkt Jochem Bruinsma deze stampende en zeer fanatieke invaller is na vele jaren bestuurlijke activiteit bij v.v. de Weide nu iets minder actief. Daarnaast ook al uitvoerder in de bouw en zeer actieve ATB-fietser. Bijkomend detail woont sinds 1996 naast ondergetekende en heeft om onduidelijke redenen momenteel zijn huis te koop….Zanderhof 4! Prachtige woning.

Piet Berkhout is een zachte en rustige speler geïmporteerd uit het westen des lands. Piet speelde daar voor Excelsior Maassluis en kwam in Hoogeveen wonen om aan de technische school te gaan werken. De rechterspits van 1970 is recentelijk afgezwaaid als adjunkt-directeur binnen de Alfa- club.

Vervolgens de toen al jonge routinier Arie Kuik. De vaste doelwachter van HZVV en nog steeds bewaker van ‘HZVV-doelen’, nog enkele weken terug zagen wij deze beveiligingsadviseur druk gebarend aan de nieuwe lichting HZVV-trainers allerlei trainingsvormen uitleggen. Onder zijn bezielende leiding tracht HZVV haar B-selectie op een hoger niveau te krijgen! Dit wandelende historische HZVV-monument zal met een halfjaar elders het hoofdtrainerschap aanvaarden. Wij allen weten dat hij wel weer komt. Arie heeft echt niet alleen rood bloed. D’r zit een behoorlijke witte teint door! Klaas Masselink is de reserve-keeper van HZVV. Klaas is maar al te bekend van zijn winkel ’t Spiegeltje te Zuidwolde. Daarvoor was hij jaren monteur. Maar nu voor al uw moderne en klassieke spiegels aan de Ommerweg. Klaas is overigens nog veel bekender als één van de drijvende krachten achter het G-vlaggeschip. Het G-elftal is het topelftal van HZVV. U, maar ook zeker het HZVV-bestuur heeft voor deze pure liefhebbers een heel bijzonder plaatsje. Nu wij spreken over 60 jaar HZVV, is het goed op te merken dat wij daarvan al 10 jaar het G-team in ons midden hebben. Een G-team dat in dit jubileumjaar ook heel wat van uw extra aandacht kan krijgen. Mocht u in het kader van ’10 jaar HZVV G-voetbal’ nog iets bij willen dragen: het bestuur heeft de eerste f. 1.000,- gedoneerd. Wij roepen u op daar iets bij te doen zodat het een HEEL bijzonder jubileumjaar mag worden. Kijk om u heen en roep de liefhebbers van het pure voetbal op!

Wij waren in ‘ANNO 1970’ aangekomen bij R. Meinen. Niet helemaal onze wedstrijdsecretaris Roelof, maar wel zijn naamgenoot Roelof Meinen. Ook wel aangeduid als Roeltje, maar ondanks zijn bescheiden lengte een zeer vasthoudende mandekker. ‘ De Terriër’ was duidelijk op hem van betrekking. Roelof heeft jaren namens de SRV rond getoerd en is inmiddels winkelier op het kerkenveld.

Naast Roelof zit Rinie Morsink. De vedette van ‘ANNO 1970’. Rinie Morsink was een begaafde aanvaller. Een speler die menig goal op zijn naam heeft mogen schrijven. Morsink had veel allure en een zeer goede stijl. Tijdens de wedstrijd tegen FC Meppel wist hij tot vier keer toe HZVV op een voorsprong te zetten en bij deze 4-3 stand wees hij de verdedigers erop dat ze nu de zaak achter maar eens dicht moesten houden, omdat hij niet aan de gang kon blijven. Morsink is in het timmervak terecht gekomen. De laatste speler op de foto is de zoon van Henk Strijker; Jan Strijker. Hoewel Jan ook sympathieën koesterde voor de blauw-witte overbuurman speelde hij wel meerdere seizoenen voor HZVV. Momenteel is hij financieel directeur bij TVM Verzekeringen onze zo gewaardeerde hoofdsponsor. U ziet, bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo doen al die oudgedienden nog weer wat terug voor hun oude liefde. De laatste man op de foto is Harm Brunink. De inmiddels overleden verzorger die ruim 20 jaar met veel tape en midelgan de HZVV-ers weer op de been kreeg. Met zijn grote ruwe handen heeft hij menigmaal Koos zijn ruggengraat weer op de juiste plaats weten te drukken. Brunink is eind jaren negentig ons ontvallen.

Volgende keer de ‘toestand in 1970-1975’: Weg met ‘de keet!’

E.B.J. Kreuzeman, pseudo-historicus