HZVV meer dan voetbal alleen

Sensationele zege HZVV op koploper Swift

Hoogeveen – HZVV boekte een sensationele 3-2 overwinning op koploper Swift. De thuisclub overrompelde de gasten in het eerste half uur, dat een ongekende 3-0 voorsprong opleverde. Lang hield HZVV deze voorsprong vast, maar in het laatste kwartier werd het nog billen knijpen, maar verder dan 3-2 liet het opgeluchte HZVV het niet komen.

Supporters die alle wedstrijden van HZVV dit seizoen hebben gezien, zullen in het eerste half uur hun ogen uitgekeken hebben. HZVV maakte een gretige indruk en overrompelde de verbouwereerde gasten met flitsend aanvalsspel. Al na twee minuten bracht Noah ten Brinke de thuisclub aan de leiding via een fraaie pirouette. Als een flinke steun in de rug ging HZVV door en zette Swift vast op hun eigen helft. Het onverwachte offensief leverde kansen op voor Jan Hup en Kelly Joao, die vrij voor doelman Reno van der Meer naast schoot. Het bleek een voorbode voor de tweede treffer, die na een kwartier viel. Een lange bal beoordeelde laatste man Rik Breemhaar verkeerd, waardoor Sander Dzemidzic vrij op Van der Meer af kon gaan en hem passeerde. Velen zullen zich in de arm geknepen hebben of het wel waar was. Het werd drie minuten later alleen maar mooier voor HZVV. Kelly Joao sprintte de diepte in en schoot via de keeper de 3-0 binnen. Het is lang geleden dat HZVV na ruim een kwartier met 3-0 voor stond, maar de vraag was of de thuisclub in het restant de geïrriteerde koploper zou kunnen weerstaan. Na een half uur besefte Swift wat het was overkomen en nam het overwicht over. HZVV wachtte af en gokte op de counter. Vlak voor rust kreeg Swift haar eerste kans via Don Gambier, maar hij vond Rodney Rosink op zijn weg. Op slag van rust was Gambier opnieuw kansrijk, maar vrij voor Rosink schoot hij voorlangs. HZVV haalde de rust met een fraaie 3-0 voorsprong. Na de thee verhuisde Swift-trainer en ex-betaald voetballer Jimmy Simons laatste man Rik Breemhaar naar de spitspositie. De gasten zochten met lange ballen de boomlange Breemhaar, die veel kopduels won en daarmee voor veel dreiging zorgde. HZVV moest terug en Swift viel aan en kreeg kansen via Carlos Groen en Daan Driever, maar de defensie van HZVV hield vrij eenvoudig stand. Via de counter was HZVV zelfs dichtbij de 4-0, maar de inzet van Noah ten Brinke kon Van der Meer met moeite keren. Een kwartier voor tijd moest HZVV toch een tegentreffer incasseren. HZVV kreeg tot vier keer toe de bal niet weg, waarna invaller Sammy Gemmel raak knalde. Swift rook bloed en had vier minuten later de 3-2 al te pakken. Na een vrije bal kopte Rik Breemhaar de bal voor het doel waarna Carlos Groen van dichtbij raak kopte. De spanning was te snijden in de slotfase. Uiteindelijk kreeg Swift nog twintig minuten de tijd voor de gelijkmaker of meer, omdat arbiter Delsink maar liefst elf minuten blessuretijd bijtelde. Swift viel onstuimig aan en HZVV verdedigde met man en macht om de kostbare voorsprong vast te houden. Veel opgelegde kansen kreeg Swift niet, maar het was wel dreigend via Sammy Gemmel en Daan Driever, maar zij schoten over. Aan de andere kant maakte Raymond Manuputty met een uitgestoken arm hands in het strafschopgebied, maar arbiter Delsink vond het niets. Na slopende slotminuten kon HZVV de tweede zege van het seizoen bejubelen. De Hoogeveners blijken een absolute ‘angstgegner’ voor de Amsterdammers te zijn, want HZVV verloor ook de vierde ontmoeting met Swift niet. Trainer Rick Mulder was wegens ziekte niet aanwezig en Jaap Scholing nam zijn taak waar. ,,Ik kijk vooral met trots terug op de wedstrijd,” zegt hij. ,,De jongens hebben keihard gewerkt om een resultaat te halen. In de beginfase zat er echt ontzettend veel energie in de ploeg. Of je geluk nu afdwingt of niet, door deze energie maken we van de vier kansen drie doelpunten. Dat gaf een boost. Gevoelsmatig bracht het ook wat gemakzucht. We lieten ze te ver komen gaandeweg de eerste helft. De twee kansen die zij krijgen vlak voor rust (fantastische redding Rodney en een bal voorlangs) zijn misschien wel cruciaal voor de wedstrijd. Na rust gooien zij hun centrale duo in de spits en gaan ze opportunistisch spelen. We houden lang stand en in een aantal omschakelmomenten verzuimen we de vierde te maken. Zij maken de 3-1 en dan te snel 3-2. Gelukkig valt uiteindelijk het kwartje de goede kant op. Ik ben er trots op hoeveel energie de boys in de wedstrijd hebben gestopt en dan eindelijk loon naar werken.”

HZVV-Swift 3-2 (3-0)
2. Noah ten Brinke 1-0, 14. Sander Dzemidzic 2-0, 18. Kelly Joao 3-0, 76. Sammy Gemmel 3-1, 80. Carlos Groen 3-2. Scheidsrechter: Delsink. Geel: Joao, Dzemidzic, Mulder, Riksman  (HZVV). Siemens-Brega (Swift). Toeschouwers: 100.
HZVV: Rosink; Manusiwa, Zomer, Ballast (65. Riksman), Mulder; Valente, ten Brinke, Hup (43. Wijma); Dzemidzic, Joao, Bakker (73. Lambers).