HZVV meer dan voetbal alleen

Matig HZVV worstelt zich langs wilskrachtig Oosterwolde

Hoogeveners bekeren verder door late strafschop

Oosterwolde – HZVV heeft met de hakken over de sloot de derde bekerronde bereikt. De ploeg van trainer Rick Mulder mocht van geluk spreken dat tweedeklasser sv Oosterwolde zo’n zeven goede kansen niet benutte. HZVV kwam tot veel minder kansen en had de grootste moeite met de wilskracht van de thuisclub. Door een terechte strafschop in de slotfase kwam HZVV met de schrik vrij en bleef het een blamage bespaard: 0-1.

HZVV kon niet compleet aantreden wegens de afwezigheid van Lorenzo Valente (kuit) en Kelly Joao (knie). Alex Zomer en Harry Bakker begonnen op de bank en kwamen laat binnen de lijnen. Ook Noah ten Brinke begon op de bank en speelde de tweede helft. Rick Mulder begon met Finn Hoogeveen uit het tweede elftal als centrale verdediger. Na deze wedstrijd werd hij direct toegevoegd aan de eerste selectie. Justin Lambers stond op een voor hem onwennige linksbuitenpositie. Oosterwolde, dat het in de competitie niet goed doet, steeg boven zichzelf uit en maakte het de stroef spelende gasten erg moeilijk. De thuisclub speelde compact en liet HZVV het spel maken en daar had de vierde divisionist het erg lastig mee. De kans voor Robbin Wagenaar na zeven minuten was al een vroege waarschuwing, maar hij schoot naast. Even later had Jesse van Dalen de score kunnen openen, maar vrij voor doelman Anne Blomsma lobde hij het leer over. Het bleek de enige kans voor HZVV voor rust. HZVV leed te veel balverlies en liet zich vaak fysiek aftroeven. Oosterwolde vocht als leeuwen en zette vlak voor rust zelfs even aan. HZVV kwam goed weg toen Kristan Boeree na een vrije bal net naast kopte. Onder zeer slechte weersomstandigheden kwam HZVV goed uit de kleedkamer. De ploeg nam het initiatief en was veel feller in de duels, die ook vaak gewonnen werden. Oosterwolde kwam in het eerste kwartier nauwelijks over de middenlijn, maar verdedigde sterk. De thuisclub loerde op de tegenaanval en was via Jean-Pierre N’Gouan gevaarlijk, maar was niet koelbloedig genoeg. HZVV was wel meer in balbezit en drukte Oosterwolde terug tot in het eigen strafschopgebied, maar kwam nauwelijks tot kansen. Het kwam niet verder dan een vrije bal van Noah ten Brinke, die over ging en een voorzet van Jorn Ballast, die door doelman Blomsma gekeerd werd. De tweede goede kans voor HZVV was voor Yannick Manusiwa, die een corner van Sander Dzemidzic van dichtbij naast kopte. Aan de andere kant moest Yannick Manusiwa een bal van de doellijn halen na een knappe solo van Martijn Wieldraaijer. HZVV worstelde zich door de wedstrijd, want de thuisclub gaf geen krimp met de onverzettelijke laatste man Jari Wieldraaijer als rots in de branding. Sander Dzemidzic schoot in kansrijke positie hoog over en een strafschoppenserie kwam steeds dichterbij. In de slotfase gaf HZVV twee 100% kansen weg aan de gretige thuisploeg. Giovanni Bos had de bal voor het intikken, maar HZVV-doelman Rodney Rosink hield zijn ploeg op de been. Even later was hij kansloos na een lob van Robbin Wagenaar. De Friese supporters juichten al, want de bal leek het doel in te vliegen, maar raakte de buitenkant van de paal. Drie minuten voor tijd kwam HZVV toch op voorsprong. Een onnodige actie van Ype de Jong, die Sander Dzemidzic neerlegde, leverde HZVV een terecht gegeven strafschop op. Invaller Harry Bakker schoot de bal in de rechter hoek, die daarmee voor opluchting zorgde in het Hoogeveense kamp. Daarna moest Oosterwolde met tien man verder, omdat scheidsrechter Dennis Smit dacht dat Jari Wieldraaijer hem van achteren tackelde, waardoor hij struikelde. Daar was echter geen opzet bij, maar de Oosterwoldse uitblinker kreeg wel de rode kaart. Met tien man perste de thuisclub er nog een slotoffensief uit en die leverde nog een kans voor Jean-Pierre N’Gouan op, maar hij schoot rakelings naast. Gezien de kansen had Oosterwolde meer verdiend, maar HZVV bekert fortuinlijk verder. ,,We zijn heel goed weggekomen,” zegt HZVV-trainer Rick Mulder. ,,Het geluk zit ons een keertje mee. Oosterwolde had de wedstrijd al eerder kunnen beslissen. We komen niet in ons spel, zijn ongeconcentreerd en leveren te weinig energie met elkaar. In de tweede helft was dit iets beter, maar lang niet voldoende om de wil op te leggen aan Oosterwolde, dat vocht voor elke meter. Maar goed, de winst is er en we zijn door naar de volgende ronde. Oosterwolde voelt nu wat wij de afgelopen tijd veel hebben gevoeld. Onterecht verliezen of geen resultaat behalen.”

sv Oosterwolde-HZVV 0-1 (0-0)
87. Harry Bakker 0-1 (strafschop). Scheidsrechter: Smit. Geel: Manusiwa (HZVV). Rosema, N’Gouan (Oosterwolde). Rood (87): J. Wieldraaijer (Oosterwolde).
HZVV: Rosink; Riksman, Manusiwa, Ballast, Hoogeveen; Wijma, Hup (46. Ten Brinke), Mulder (60. Bakker); Van Dalen (85. Zomer), Dzemidzic, Lambers (61. D. de Jonge).