HZVV meer dan voetbal alleen

HZVV verliest met ruime cijfers van gretig FC Emmen

‘Ik had gehoopt dat we meer weerstand konden bieden’

Hoogeveen – HZVV heeft de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen tegen profclub FC Emmen met 0-8 verloren. FC Emmen verscheen beide helften met twee verschillende elftallen en scoorde elke helft vier keer. HZVV-trainer Bram Freie had gehoopt dat zijn ploeg meer weerstand had kunnen bieden, want zijn ploeg kwam niet verder dan twee schoten op het Emmer doel. HZVV miste Yoran Popovic en Daan Wijma wegens vakantie. De meeste nieuwkomers kregen speeltijd, alleen de laatste aanwinst Melik Ismail hield Freie op de bank.

FC Emmen kent een drastische metamorfose en raakte zo’n vijftien spelers kwijt. De club is druk bezig een nieuw elftal te formeren. FC Emmen maakte een gretige indruk, want de spelers wilden zich in hun eerste oefenwedstrijd bewijzen voor hun nieuwe trainer Robin Peter. De profclub gaf dan ook niets cadeau en HZVV slaagde er nauwelijks in het strafschopgebied van de gasten te betreden. Bram Freie had vooraf verwacht dat zijn ploeg tot meer kansen zou komen dan deze avond. Hij kon dan ook niet tevreden zijn met de uitslag. ,,Je weet dat het niveauverschil groot is natuurlijk, maar ik had gehoopt dat we iets meer zouden kunnen creëren. We hebben slechts twee keer op hun doel geschoten en dat is te weinig. Verder hebben we alleen verdedigd en moesten we voornamelijk achter hen aanlopen. Ondanks de uitslag is het toch een mooie avond voor HZVV geworden.”

HZVV startte met Damyan van Goor in doel, Tim Riksman, Alex Zomer, Gabriël Fernando en Jan Hup in de verdediging, Lorenzo Valente, Dan de Jonge en Sander Dzemidzic op het middenveld en Milan Ronkes, Jens van Rooijen en Tom Simons in de voorhoede. HZVV begon met goede moed aan het duel, maar keek na negen minuten al tegen een 0-2 achterstand aan. FC Emmen begon voortvarend in een hoog tempo en daar moest HZVV erg aan wennen. Na onnodige fouten in de verdediging scoorde nieuweling Jalen Hawkins, die overkwam van Waldhof Mannheim 07, twee keer. FC Emmen gaf HZVV geen centimeter ruimte en combineerde soms vlot. Na 22 minuten kon Damyan van Goor een inzet van Joey Konings nog pareren, maar in de rebound tikte Tim Lemmen de bal wel binnen. Even later beoordeelde Gabriël Fernando een voorzet niet goed, waardoor Robin Schouten Van Goor kon passeren. In het laatste kwartier werd FC Emmen slordiger en bleef HZVV goed overeind. HZVV was zelfs vlak voor rust dichtbij een treffer, maar een vrije bal van Gabriël Fernando werd gered door de nieuwe Duitse doelman Luca Unbehaun. Dat was het enige schot van HZVV op het doel van de gasten. Daardoor hield HZVV tot de rust de schade beperkt tot vier tegentreffers.

Wissels
Na de rust begon het wisselen, want FC Emmen verscheen met een totaal ander team, alleen testspeler Timon Bürmeister bleef staan. Ook HZVV paste veel wissels toe, want na de thee betraden de nieuwelingen Koen Steg, Adam Hourmat, Leon Mulder en Guus Sijtsma, Noël van der Sleen en Jorn Ballast het veld. Waar de broers Leon en Pascal Mulder op gehoopt hadden, gebeurde niet. Pascal speelde de eerste helft voor FC Emmen, terwijl zijn broer Leon de tweede helft bij HZVV debuteerde. Daardoor troffen beide broers elkaar in deze wedstrijd niet op het veld. Het wedstrijdbeeld veranderde na rust niet, want opnieuw werd het volgens verwachting een wedstrijd op de helft van de thuisclub. Opnieuw viel de eerste treffer in een helft erg snel, want al na twee minuten bracht Jorn Hekkert de stand op 0-5 na een corner van Freddie Quispel. De van ACV overgekomen Quispel gaf in zijn eerste duel voor FC Emmen direct zijn visitekaartje af, want hij scoorde drie keer. Na een uur rondde hij een voorzet van rechts knap af en een kwartier voor tijd mocht hij van elf meter aanleggen, nadat hij door Noël van der Sleen was neergelegd. In de eerste helft miste FC Emmen nauwelijks kansen, maar toonde de ploeg zich zeer effectief. Na de 0-7 kreeg FC Emmen enkele goede kansen via Chiel Sunder, Faris Hammouti en Steyn de Haan, maar invaller-doelman van HZVV Xander Jager verrichtte enkele knappe reddingen. Acht minuten voor tijd was hij echter geslagen door een kopbal van Freddy Quispel, die na een voorzet voor de inkomende Jager kon inkoppen. HZVV probeerde met lange ballen de eenzame spits Sander Dzemidzic te lanceren, maar die kwamen zelden aan. Vlak voor tijd schoot HZVV voor het eerst na rust op doel, maar het schotje van Tom Simons was voor doelman Jan Hoekstra geen probleem. Het was het enige moment waarop de goalie na rust in actie moest komen. Na het eindsignaal bleek hij zeer populair bij de jonge handtekeningenjagers.

HZVV traint de komende tijd door en speelt een paar oefenduels. Donderdag 11 juli speelt HZVV thuis tegen Heino en op 16 juli ontvangt HZVV een regioteam uit Arnhem. Van 18 juli tot 5 augustus heeft HZVV vrij. Op 24 augustus begint de competitie.

HZVV-FC Emmen 0-8 (0-4)
4. Jalen Hawkins 0-1, 9. Jalen Hawkins 0-2, 22. Tim Lemmen 0-3, 26. Robin Schouten 0-4, 48. Jorn Hekkert 0-5, 61. Freddy Quispel 0-6, 74. Freddy Quispel 0-7 (strafschop), 82. Freddy Quispel 0-8.
Scheidsrechter: Ter Brake.
HZVV: Van Goor (64. Jager); Riksman (46. Mulder), Zomer (65. Fernando), Fernando (46. Steg), Hup; Valente (46. Sijtsma), De Jonge (46. vd Sleen), Dzemidzic; Simons (46. Hourmat), Ronkes (46. Ballast), van Rooijen (65. Simons).