HZVV meer dan voetbal alleen

HZVV pakt titel in spannend doelpuntenfestijn bij DZOH

‘Het was de mooiste wedstrijd van het seizoen’

Emmen – HZVV keert na een jaar terug in de vierde divisie. In de Drentse derby tegen DZOH, die bol stond van de spanning, won de ploeg van trainer Bram Freie met 3-4. Beide ploegen waren zeer effectief. De aanvallers waren beter dan de defensies van de ploegen, want de doelpunten vielen vrij gemakkelijk. Het werd een waar doelpuntenfestival en na dertig minuten stond het al 2-3, want vrijwel elke kans was raak.

HZVV begon de competitie moeizaam met vier uitnederlagen op rij, maar in 2024 herstelde HZVV zich goed en pakte de titel met nog een wedstrijd te spelen in een spannend duel. DZOH had net als HZVV een zege nodig, maar voor HZVV betekende die het kampioenschap en voor de thuisclub deelname aan de nacompetitie. In de beginfase leek DZOH meer last van zenuwen te hebben, want het begon zwak en gaf door eigen fouten de gasten de kans op voorsprong te komen. Al in de eerste minuut legde Daniël Sanafikhah spits Yoran Popovic neer, maar arbiter Zeeman uit Sneek wuifde de situatie weg. Even later trapte Diederik Bangma slecht uit, waarna Jens van Rooijen gevaarlijk werd, maar zijn schot werd gekeerd. Even later was Van Rooijen opnieuw kansrijk, maar weer redde Bangma. HZVV verzuimde in de openingsfase op voorsprong te komen, maar na tien minuten was het wel raak. De rappe Jens van Rooijen was een plaag voor Lorens Kostadinov en de linker spits knalde het leer in het dak van het doel en Bangma was geslagen. HZVV oogde echter enigszins nerveus en na corners waren Daniël Sanafikhah en Bjorn Jansen via kopballen dichtbij de gelijkmaker, maar dat bleef HZVV bespaard. Aan de andere kant was HZVV wel succesvol. Tim Mulder speelde Sander Dzemidzic aan op de rand van het strafschopgebied en schoot via de paal zijn twintigste treffer binnen. ,,Met name de eerste 25 minuten waren echt geweldig van onze kant,” zegt HZVV-trainer Bram Freie, die in zijn eerste jaar bij HZVV direct een titel op zijn cv kan bijschrijven. ,,We overrompelden DZOH echt. We creëerden enkele goede kansen en maakten twee schitterende goals.”

HZVV domineerde de wedstrijd, maar kort daarna werd knullig een treffer uit het niets weggegeven. Tim Riksman struikelde, waardoor Bjorn Jansen door kon gaan en Joël Zweerink een niet te missen kans bood. Deze fase was knotsgek te noemen, want nog geen minuut later had HZVV de marge van twee treffers al weer hersteld. Na een fraaie pass van Tim Mulder ving Yoran Popovic de bal op de borst op en passeerde Bangma met een lage schuiver. Na een half uur maakte HZVV het opnieuw onnodig spannend toen Guus Sijtsma Bjorn Jansen aantikte in het strafschopgebied en Zeeman legde de bal op de stip. Joël Zweerink liet Rodney Rosink kansloos en opnieuw was de spanning terug. HZVV wankelde even na deze onverwachte treffer en het had niet veel gescheeld of DZOH was vlak voor rust op gelijke hoogte gekomen, maar David Berend Westera miste een niet te missen kans, maar zijn krachteloze inzet kon Rodney Rosink met de nodige moeite pakken. Vrijwel elke aanval van DZOH leverde gevaar op, want de aanvallers kregen iets teveel vrijheid. HZVV mocht blij zijn met de 2-3 ruststand, maar de toeschouwers geloofden niet dat dit ook de eindstand zou worden.

Tweede helft

Bij HZVV verving na rust Jorn Ballast Guus Sijtsma en vormde samen met Alex Zomer het centrale duo. DZOH begon het tweede bedrijf goed en de thuisclub was dichtbij de 3-3, maar Daan Wijma kon nog net de bal van de doellijn halen.

Aanvallend kon HZVV weinig meer brengen en achterin gaf het ruimte aan DZOH, omdat vaak veel mensen voor de bal liepen. Pas na een uur werd HZVV voor het eerst na rust weer gevaarlijk. De snelle Jens van Rooijen, werd na rust weinig gelanceerd, terwijl hij sneller was dan zijn directe tegenstander Kostadinov. Hij liet vanaf zestien meter een schot los, maar dat was geen probleem voor Bangma. DZOH koos constant voor lange ballen en daar wist HZVV vaak wel raad mee. Een kwartier voor tijd bracht Yoran Popovic verlossing met een knappe schuiver van zo’n zestien meter, die Bangma te machtig was. Wie dacht dat deze treffer de definitieve verlossing voor de koploper betekende, kwam bedrogen uit. ,,Toen dacht ik eigenlijk voor het eerst deze avond dat de buit binnen was, maar DZOH ging er vol voor en kwam wederom terug in de wedstrijd.” Tien minuten voor tijd kreeg Westera teveel vrijheid, waarna hij Zweerink lanceerde, die opnieuw de spanning terugbracht in de vermakelijke Drentse derby. DZOH zette aan en werd het nog even spannend. In blessuretijd ging doelman Diederik Bangma mee naar voren. Via een uitval verscheen Tim Riksman vrij voor een leeg doel, maar schoof de bal naast, waardoor de spanning bleef. ,,Het was nog wel billen knijpen, zij stuurden alles en iedereen naar voren, al kregen wij in de omschakeling de grootste kansen. Na acht minuten blessuretijd was het eindelijk klaar.” Uiteindelijk was het eindsignaal van arbiter Zeeman de daadwerkelijke bevrijding, waardoor het kampioensfeest van HZVV kon los barsten. Joël Zweerink kreeg na het eindsignaal nog een rode kaart, omdat hij de arbiter ‘een waardeloze scheidsrechter’ noemde.

Trots Terugkijkend op het seizoen kan iedereen volgens Freie heel erg trots zijn. ,,Na het vertrek van meerdere steekhouders vorig jaar zomer (o.a. Kelly Joao, Noah ten Brinke, Pim de Jonge en Yannick Manusiwa) moesten we dit seizoen met een verjongde en vrij nieuwe groep bouwen aan een nieuw team. Ik denk dat we hierin goede stappen hebben gezet. De speelwijze wordt steeds beter uitgevoerd, jonge spelers, zoals Jens van Rooijen, Dan de Jonge, Tom Simons, Noël van der Sleen die van een lager niveau komen, ontwikkelen zich goed. De oudere spelers pakken hun rol om het team op sleeptouw te nemen steeds beter op. Een goede speler als Daan Wijma heeft daarin bijvoorbeeld prachtige stappen gezet. Deze ontwikkelingen moeten we verder gaan doorontwikkelen komend seizoen. Nog wat stabieler worden in de uitvoering van onze speelwijze, jonge spelers blijven ontwikkelen, de oudere spelers hun rol pakken in het aansturen van het team. Dan kan het ook in de vierde divisie, zeker als de groep wat breder wordt dan dit seizoen, een heel mooi jaar gaan worden.”

DZOH-HZVV 3-4 (2-3)
10. Jens van Rooijen 0-1, 20. Sander Dzemidzic 0-2, 27. Joël Zweerink 1-2, 28. Yoran Popovic 1-3, 32. Joël Zweerink 2-3 (strafschop), 74. Yoran Popovic 2-4, 80. Joël Zweerink 3-4.
Scheidsrechter: Zeeman.
Geel: Rosink, Sijtsma (HZVV).
Rood: Zweerink (2x geel).
HZVV: Rosink; Riksman, Zomer, Fernando, Wijma; Valente, Sijtsma (46. Ballast), Dzemidzic; Van Rooijen, Popovic, Mulder (88. Simons).