HZVV meer dan voetbal alleen

HZVV loopt zich stuk op muur GRC

Hoogeveners pakken eerste punt in uitwedstrijd

Groningen – HZVV is er ook in haar vijfde uitwedstrijd niet in geslaagd een uitzege te behalen. Op een ijzig sportpark van GRC kwam de ploeg van trainer Bram Freie niet verder dan 2-2 en dat is het eerste gelijkspel van HZVV dit seizoen. HZVV was de betere ploeg en gezien het spel en de spelopvatting had het meer verdiend, maar opnieuw strandde het tegen een massaal verdedigende ploeg, die slechts 59 goede passes verstuurde. De teleurstelling bij HZVV was dan ook groot na een wedstrijd die aan beide zijden en op beide banken veel irritaties opleverde. Bij een lage temperatuur op een kunstgrasveld van FC Groningen begon de wedstrijd 35 minuten later dan gepland. HZVV miste de geschorste Jan Hup. Opnieuw trof HZVV een uiterst verdedigende tegenstander, die er alles aan deed het favoriete HZVV niet in haar spel te laten komen. Ook GRC trakteerde haar eigen toeschouwers op eigen veld niet op aanvallend voetbal, maar hield vooral tegen en probeerde met lange ballen Bram Mulder te lanceren. HZVV had 84% balbezit, schoot 27 keer op doel en leverde 397 goede passes af. Direct vanaf de aftrap was HZVV al dichtbij de voorsprong via Yoran Popovic, maar zijn schot miste doel. ,,Yoran schoot zelf na balverlies bij GRC, maar breed leggen op Sander Dzemidzic was beter geweest,” vindt trainer Bram Freie. HZVV nam direct het initiatief en GRC wachtte af. De gasten kregen kansen via Yoran Popovic, Tim Mulder, Jens van Rooijen en Guus Sijtsma, maar doelman Gerard van Nieff bracht steeds redding. ,,De gehele eerste helft waren wij de bovenliggende ploeg. Het tempo lag te laag en er was voorin te weinig beweging om de tegenstander helemaal kapot te spelen. GRC kon daar helemaal niks tegenover stellen.” Het was wachten op de 0-1, maar na een half uur verscheen GRC voor het eerst in het strafschopgebied van HZVV en dat betekende meteen de 1-0. Na een voorzet van Rens Wardenier schoot Jasper Kingma de bal langs Rodney Rosink. Dat was even een klap voor HZVV, dat vlak voor rust weer twee keer dichtbij een treffer was. Eerst trof Yoran Popovic na een vrije bal de paal en daarna pareerde Van Nieff een schot van Tim Mulder. Zo eindigde de eerste helft in een teleurstellende 1-0 voorsprong voor de thuisclub, die slechts een keer voor het doel van Rosink verscheen. Na de rust schroefde HZVV het tempo op en ging op jacht naar de verdiende gelijkmaker. ,,Er was toen wel veel beweging voorin. De muur van GRC wankelde en we kregen in het eerste kwartier zeker vijf goede kansen op 1-1.” Dat waren kansen voor Sander Dzemidzic, Alex Zomer, Tim Riksman en Gabriël Fernando. Na een uur viel de terechte 1-1 door Sander Dzemidzic. Rens van Rooijen zette vanaf links voor en Dzemidzic tikte de bal in de rechter hoek. HZVV leek op weg naar de 1-2, maar in plaats daarvan nam GRC opnieuw de leiding. Guus Sijtsma tikte Wardenier aan, waarna Jasper Kingma de strafschop verzilverde. ,,Dat was een heel knullig moment, waarbij Alex de bal verliest in de opbouw en Guus Sijtsma dit wil herstellen met een knullige overtreding. Het tweede schot richting onze goal vloog er ook in. Konden we weer opnieuw beginnen. We waren een paar minuten van slag, maar daarna pakten we het weer op en werd GRC totaal overrompeld. We kregen de een na de andere kans, maar hij wilde er niet in.” Kansen waren er voor Sander Dzemidzic en Alex Zomer en regelmatig werden inzetten geblokt door een woud van GRC-benen. Even dreigde de vijfde uitnederlaag, maar op slag van tijd kopte Yoran Popovic de 2-2 binnen. ,,Daarna kregen we nog twee grote kansen om de verdiende 2-3 te maken, maar hij wilde er niet in. Er was maar één ploeg die wilde voetballen en had verdiend te winnen. Wat we onszelf kwalijk kunnen

nemen is dat we voor rust in een te laag tempo speelden en te weinig beweging hadden. We hadden de eerste helft net zo moeten beginnen als de tweede helft,” zegt Freie. GRC-HZVV 2-2 (1-0) 32. Jasper Kingma 1-0, 58. Sander Dzemidzic 1-1, 65. Jasper Kingma 2-1 (strafschop), 90. Yoran Popovic 2-2. Scheidsrechter: Achammachi. Geel: Zomer, Valente, Popovic (HZVV), Kingma, Wardenier, Mulder (GRC). Rood (90. 2x geel) Smit (GRC). HZVV: Rosink; Riksman, Zomer, Fernando, Wijma; Valente, Sijtsma, Mulder (58. Simons): Dzemidzic, Popovic, Van Rooijen (71. Ballast).