HZVV meer dan voetbal alleen

HZVV lijdt zure nederlaag bij Ajax

‘Goed gespeeld, maar we hebben niets’

Amsterdam – Opnieuw had HZVV na de 2-1 nederlaag bij de amateurs van Ajax het gevoel dat er meer in gezeten had. Op het eerste half uur na, waren beide ploegen gelijkwaardig, waardoor een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. HZVV-coach Jaap Scholing was boos over de volgens hem onterecht gegeven strafschop, waardoor Ajax op voorsprong kwam.

HZVV miste Alex Zomer wegens een rugblessure, waardoor Yannick Manusiwa en Jorn Ballast het centrale duo vormden. De thuisclub startte de wedstrijd beter en was in het eerste half uur dreigender. HZVV gaf teveel ruimte weg, waardoor Ajax makkelijk kon combineren. Al in de eerste minuut was Carlos Opoku dichtbij de voorsprong, maar met moeite kon HZVV opruimen. Daarna was Timo van Roemburg via twee afstandsschoten gevaarlijk, maar die gingen naast. De gasten gokten op de counter en werden via Kelly Joao en Noah ten Brinke dreigend, maar het was steeds net niet. ,,In de eerste helft was Ajax wel gevaarlijk en in de beginfase vanuit inworpen dreigend, maar voetballend komen ze er niet door. Zelf voetballen we een aantal keren onder de druk uit,” zegt HZVV-coach Jaap Scholing. Na een half uur kwam Ajax op voorsprong na een toegekende strafschop, nadat Rydell Poepon na een duel met Tim Riksman slim neerging. Carlos Opoku wist wel raad met dit buitenkansje en liet Rodney Rosink kansloos. Jaap Scholing vond de strafschop een bizarre beslissing. ,,De grensrechter vlagt voor een overtreding op Kelly Joao, maar scheidsrechter Stoffer laat onbegrijpelijk doorspelen. Na een diepe bal die volgt maakt Tim Riksman een sliding op de bal buiten het strafschopgebied. Deze legt hij op de stip. Dit is op zijn minst curieus.” Tien minuten later was de tweede treffer van Ajax eveneens curieus te noemen. Vanaf de middenlijn schoot Timo van Moerburg de bal over Rodney Rosink, die zich verkeek op de bal, waarna het leer binnen viel. Een zondagsschot op zaterdag. HZVV herstelde zich knap en via een knappe schuiver van Lorenzo Valente kwam HZVV terug in de wedstrijd. HZVV putte moed uit deze treffer en Ajax was even van slag. Tim Mulder was via een vrije bal kansrijk, maar zijn schot kwam recht op doelman Ruben Zandwijken af. De aansluitingstreffer van Valente gaf HZVV hoop voor de tweede helft.

De gasten begonnen het tweede bedrijf goed en Ajax startte zwak en liet HZVV het spel maken. Na een uur was Noah ten Brinke kansrijk, maar hij schoot over. HZVV was meer in balbezit en de wedstrijd speelde zich af op de helft van Ajax, dat geen schim meer was van de ploeg van het eerste half uur. Sporadisch werd de thuisclub gevaarlijk via uitvallen. Tristan Buis kon vrij op doelman Rodney Rosink afgaan, maar hij had geluk dat Buis de bal te ver voor zich uitspeelde. Even later verscheen Kaj de Jong vrij voor Rosink, maar opnieuw redde Rosink. In de slotfase zette HZVV aan en joeg op de terechte gelijkmaker. HZVV kreeg daarvoor enkele mogelijkheden. Kelly Joao schoot over en het schot van invaller Pim de Jonge werd geblokt. Even later werd een voorzet van invaller Harry Bakker van de doellijn gehaald door Serghino Sanches. Op slag van tijd had Dico Koppers de 3-1 op zijn schoen, maar hij kreeg de bal niet langs Rosink. ,,In de tweede helft hebben we 60-70% balbezit, maar hele grote kansen levert het helaas niet op. In de eindfase krijgen we nog een aantal corners die helaas net niet goed vallen. De curieuze 1-0 is zeker van invloed geweest op deze wedstrijd. Goed gespeeld, maar uiteindelijk hebben we niets,” zegt Scholing spijtig.

Ajax-HZVV 2-1 (2-1)
30. Carlos Opoku 1-0 (strafschop), 39. Timo van Moerburg 2-0, 43. Lorenzo Valente 2-1. Scheidsrechter: Stoffer. Geel: Hup, Riksman, Bakker (HZVV), Schep (Ajax).
HZVV: Rosink; Riksman, Manusiwa (79. De Jonge), Ballast, Mulder (68. Lambers); Hup, Valente, ten Brinke, van Dalen (68. Bakker); Dzemidzic, Joao.