HZVV meer dan voetbal alleen

HZVV behaalt monsterscore tegen Hoogezand

‘Ik heb genoten van het spel’

Hoogeveen – HZVV heeft in haar zesde thuiswedstrijd veel indruk gemaakt. De ploeg van trainer Bram Freie realiseerde een monsterscore tegen hekkensluiter Hoogezand. Na een 6-0 ruststand zegevierde HZVV met maar liefst 9-0 en deed goede zaken in de top van 1J. Als HZVV de inhaalwedstrijd wint stijgt het naar de tweede plaats.

HZVV miste Lorenzo Valente en deze wedstrijd waren er basisplaatsen voor Jorn Ballast en Guus Sijtsma op het middenveld. Damian van Goor nam plaats onder de lat. Hoogezand staat laatste, maar behaalde de afgelopen weken twee gelijke spelen. In het eerste kwartier leek het er nog niet op dat HZVV een grote zege zou behalen, want de thuisclub begon stroef. Na tien minuten kwamen de eerste kansen via Tim Riksman, die vaak goed over rechts doorkwam. Tim Mulder schoot over en een vrije bal van Mulder belandde in de handen van Hoogezand-doelman Teun Hoekstra. Even later kopte Tim Mulder in handen van Hoekstra. Het was uitstel, want na 22 minuten kopte Sander Dzemidzic raak. Die treffer oogde als een bevrijding voor HZVV, dat vanaf dat moment tot de rust een ware voetbalshow op de kunstgrasmat legde. Hoogezand werd helemaal onder de voet gelopen door een gretig en sterk HZVV dat voortdurend door de defensie van de gasten flitste. Nadat Tim Riksman door Jamerson Sambre werd neergelegd, benutte Alex Zomer de strafschop. HZVV schroefde het tempo nog verder op en ging op jacht naar meer. Onder barre weersomstandigheden zorgde HZVV ook op het veld voor een heuse wervelstorm in de richting van Hoogezand-doelman Teun Hoekstra. Na een half uur bracht de uitblinkende Yoran Popovic de stand op 3-0. Vooral door de rushes van de goed spelende Tim Riksman op rechts, werd de defensie van Hoogezand dol gespeeld. Tussendoor kreeg Hoogezand haar eerste kans via Justin Slor, maar Damian van Goor redde knap. Na een voorzet van Gabriël Fernando liet Hoekstra los en Sander Dzemidzic was er als de kippen bij om de 4-0 op het scorebord te zetten. Bij HZVV lukte vrijwel alles, alleen een schot van Yoran Popovic raakte de voet van Hoekstra en een hakje pakte de doelman. Het was een heuse belegering van het doel van Hoogezand en HZVV wist van geen ophouden. Op slag van rust zette Tim Riksman voor en Yoran Popovic, die weer helemaal de oude is, kopte het leer langs Hoekstra. Daar bleef het voor rust niet bij, want na een vlot lopende aanval tikte Jan Hup de 6-0 binnen. De supporters keken hun ogen uit en vroegen zich af waar dit doelpuntenfestijn zou eindigen.

Tweede helft

Vlak na rust leek HZVV door te gaan met de wervelwind, want na vier minuten scoorde Sander Dzemidzic zijn derde en maakte er al 7-0 van. Hoogezand ging drie keer wisselen en bij HZVV nam de concentratie wat af. HZVV bleef de veel betere ploeg en kreeg ook wel kansen via Tim Mulder, Guus Sijtsma, Dan de Jonge en Yoran Popovic, maar het bleef lang 7-0. De volley van Popovic die op het lichaam van Teun Hoekstra belandde, had een beter lot verdiend. Dat deed heel erg denken aan de treffer van Johan Cruijff op het WK in 1974 in de wedstrijd tegen Brazilië. Invaller Tom Simons trof de paal, maar de doelpuntenproductie stokte tot tien minuten voor tijd. Onder steeds slechter wordende weersomstandigheden scoorden Yoran Popovic en Sander Dzemidzic, die vier keer doel trof, nog een keer, waardoor HZVV met 9-0 won en de supporters trakteerde op een heerlijke, doelpuntrijke middag. HZVV kreeg zo’n twintig goede kansen. Hoogezand kreeg een drietal kansen en het pleitte voor HZVV dat het deze keer geen tegentreffer toeliet. Deze monsterzege geeft vertrouwen voor de laatste wedstrijd van dit jaar, zaterdag in Emmen tegen SVBO. HZVV hoopt dan de eerste uitzege in deze competitie te kunnen behalen. In thuiswedstrijden haalde de ploeg de maximale score. HZVV-trainer Bram Freie genoot met name in de eerste helft van zijn ploeg. ,,Toen heb ik echt genoten van het spel. Geweldige aanvallen in een hoog tempo en goed aan de bal. En zes doelpunten, waarvan een aantal hele mooie. Het kon niet beter. In de tweede helft lag het tempo ietsje lager, maar ook toen was het spel zeker niet verkeerd. Ik ben blij dat we nu wel doorgedrukt hebben en een mooie eindstand hebben neergezet, de 0 achterin en geen domme kaarten. Dik tevreden! Uiteindelijk is het jammer dat de tiende goal niet viel, de kansen daarvoor hebben we wel gehad. Maar de 0 achterin vind ik net zo belangrijk. 9-0 staat toch mooier dan 10-1. Op naar volgende week naar SVBO. Bij winst gaan we als nr 2 de winterstop in, dat zou top zijn en dan kunnen we ook terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft.”
De 9-0 zege betekende een evenaring van het record in competitieverband. In april 2019 won HZVV met 11-2 van vv Groningen. In januari 1960 won HZVV met 9-0 van BSVV en in 1952 met 0-9 bij NAVC. De grootste zege aller tijden is een 14-2 zege op Ruinen in een oefenduel.

HZVV-Hoogezand 9-0 (6-0)
22. Sander Dzemidzic 1-0, 25. Alex Zomer 2-0 (strafschop), 31. Yoran Popovic 3-0, 38. Sander Dzemidzic 4-0, 45. Yoran Popovic 5-0, 45+2: Jan Hup 6-0. 49. Sander Dzemidzic 7-0, 80. Yoran Popovic 8-0, 85. Sander Dzemidzic 9-0. Scheidsrechter: Wijma. Geel: Krebs, Akkerman, Sambre (Hoogezand).
HZVV: Van Goor; Zomer, Riksman, Fernando, Wijma; Ballast (59. De Jonge), Sijtsma, Hup (75. Van Rooijen); Popovic, Dzemidzic, Mulder (59. Simons).